Slovenija ima vrhunsko letališko pridobitev

Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport

Potniki na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika od 1. julija dalje potujejo z novega, sodobnega terminala. Ta prinaša dodatne površine, višji standard, nova prijavna okenca, dodatne kapacitete za prevzem prtljage ter obogateno gostinsko in trgovinsko ponudbo.

Za prostoren, svetel in potnikom prijazen ter vodno samooskrben objekt najvišjih (zelenih) standardov, ki je v bližini prestolnice vzpostavil učinkovito regionalno vstopno točko, so zaslužna uspešna slovenska podjetja: gradbeni izvajalec podjetje GIC Gradnje, projektant biro Plan B in podjetje Roto Group. 

Arhitekturno so nov objekt zasnovali v biroju Plan B, objekt je zgradilo podjetje GIC Gradnje. Nov terminal pa ima še eno posebnost – je namreč samooskrben z vodo. Skrb za zelene tehnologije so pri izvedbi prevzeli pri podjetju Roto Eco. Iz ROTO zbiralnikov deževnice Roterra se prečrpa vsa voda, ki je potrebna za spiranje stranišč in umivalnike v terminalski stavbi. Prav tako se vsa voda s parkirišč in letalskih platform zbere v Roto polietilenskih jaških in prečisti v Roto lovilnikih olj

Sodoben terminal, ki je sledil zastavljenim časovnim in finančnim okvirjem, je velik dosežek, na katerega je lahko ponosna vsa Slovenija. Znatno bo izboljšal potniško izkušnjo na ljubljanskem letališču.  Dr. Pierre Dominique Prümm, član upravnega odbora Fraport AG in izvršni direktor za letalstvo in infrastrukturo.

Več informacij: (fotozgodba) Slovenija ima vrhunsko letališko pridobitev po zaslugi članov SBC

Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport
Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport
Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport
Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport

Vir fotografije: Klub Slovenskih podjetnikov

Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport

Vir fotografije: Klub Slovenskih podjetnikov

Roto rešitve za letališče Jožeta Pučnika Slovenija Fraport

Vir fotografije: Klub Slovenskih podjetnikov

Rekonstrukcija regionalne ceste Ruta – Lovrenc – Pesek

ROTO - Rekonstrukcija regionalne ceste Ruta - Lovrenc - Pesek

Ob rekonstrukciji reginalne ceste R3-701/1270 z dvema izvajalcema smo bili vključeni kot dobavitelj kanalizacijskih jaškov.

V koncu leta 2020 in v začetku letošnjega leta smo izdobavili 95 jaškov na različnih kanalih. Projekt je v zaključevanju.

Narava nam ponuja vodo, zbirajmo deževnico

novica-rezervoarji-za-vodo-ekologija-ekoloske-resitve-zbiranje-dezevnice-samooskrba-varujmo-okolje

Ob letošnjem dežju marsikdo razmišlja in tudi investira v lastno zalogo vode.

🌧 Pa ne samo gospodinjstva, tudi lastniki poslovnih objektov, lahko zbrano deževnico iz nekaj tisoč m2 strešnih površin učinkovito nadomestijo za pitno vodo. 💦
Zato smo v skupini Roto letos proizvedli rekordno število rezervoarjev nad 10.000. Na trg pa smo uvedli tudi največji rezervoar iz polietilena v Evropi, ki se lahko dostavi v enem kamionu in ima volumen kar 65.000 L. 🤩
Več na www.rotoECO.eu

Nova usedalnika za čistilno napravo Godovič

ROTO Nova usedalnika za cistilno napravo Godovic

V mesecu maju, smo v Ekoling d.o.o. pričeli izdobavljati opremo za čistilno napravo Godovič, ki se nahaja v občini Idrija.

Za čistilno napravo, ki ima kapaciteto 1000 PE smo izdelali in izdobavili največji segment čistilne naprave – usedalni konus izdelan iz nerjavečega jekla v dimenzijah Ø3650 x 4700 mm.

Poskrbite za čisto naravo s CVETLIČNIMI LONČKI iz reciklirane embalaže

ROTO - cvetlicni loncki iz reciklirane embalaze

Poskrbite za čisto naravo s CVETLIČNIMI LONČKI iz reciklirane embalaže

V petek, 24.4.2021 smo v laboratoriju skupine ROTO iz Murske Sobote, v sodelovanju s podjetjem Aquafill uspešno proizvedli prvi cvetlični lonček izdelan iz reciklirane folije po postopku rotomouldinga. Tako bo skupina ROTO v prihodnje nadomeščala primarno surovino (nafto) ter uporabila odpadke, ki bi se sicer v naravi razgrajevali več sto let.

ROTO je vodilno evropsko podjetje na področju proizvodnje polietilenskih izdelkov. Proizvaja izdelke, ki varujejo okolje. To so čistilne naprave, zbiralniki deževnice in lovilniki olj ter maščob. V letu 2020 pa je ROTO postavil tudi razvojni laboratorij, kjer smo razvili in uspešno uvedli v proizvodnjo cvetlične lončke iz bio razgradljivih polimerov, pa tudi kajake, kanuje in vrtno pohištvo iz recikliranih materialov. Velik razvojni preskok pa smo naredili prejšnji teden, ko smo prvi na svetu proizvedli izdelek iz ekstrudirane odpadne embalaže po procesu rotomoulding.

Sodelovanje z družbo Aquafil je za ROTO starteškega pomena pri uporabi sekundarnih surovin. Aquafil je prva družba na svetu, ki je začela zbirati in predelovati odpadne ribiške mreže. Partnerja, ki sta oba člana Združenja za kemijsko industrijo pri GZS, sta v projektu »lončki iz reciklirane folije« uporabila odpadke, jih mehansko in kemično predelala in pripravila nov material, s katerega sta izdelala nov izdelek. ROTO po principu eko designa že aktivno razvija nove izdelke, ki bodo na police trgovin prišli že jeseni 2021.

ROTO si prizadeva k razvoju okolju prijazne družbe in podjetništva. Razvija trajnostno usmerjene produkte, uvaja zelene tehnologije in ima proizvodnjo organizirano v skladu z okoljskim standardom ISO 14000. Ker se v skupini ROTO zavedamo pomembnosti krožnega gospodarstva, ki temelji na konceptu pozitivnega snovnega kroga, smo se odločili, da vso odpadno folijo in druge plastične materiale uporabimo za izdelavo novih izdelkov. S tem bomo pripomogli k zmanjšanju odpadkov, ki nastanejo v proizvodnem procesu in prispevali k ohranjanju okolja. V poslovanje skladno s krožnim gospodarstvom smo vzpodbudili tudi svoje poslovne partnerje, zato bomo sprejemali tudi njihovo odpadno embalažo za sekundarno surovino pri proizvodnji novih vrtnih ROTO izdelkov.

roto-slovenija-recikliranje-cvetlicni-loncki-ekologija-skrb-okolje-narava-roze-cvetlice-2

Kako lahko Slovenska podjetja vlagajo v zelene tehnologije z EU sredstvi?

roto-zelena-tehnologija-vlaganje-razvoj-citilne-naprave-rezervoarji-za-vodo-slovenian-business-club_0

Danes, 22 aprila na svetovni dan Zemlje, je Slovenian Business Club organiziral webinar na temo ZELENE TEHNOLOGIJE. Gosti srečanja so bili SID BANKA in ROTO.

Danes, 22 aprila na svetovni dan Zemlje, je Slovenian Business Club organiziral webinar na temo ZELENE TEHNOLOGIJE. Gosti srečanja so bili SID BANKA in ROTO. 

Predstavili so TOP 5 najbolj aktualnih trendov v industriji, kako lahko v podjetju učinkovito upravljamo odpadne vode, prihranimo pri stroških ter za investicijo pridobimo EU sredstva SID banke. Več na https://www.sbc.si/sbc-podjetnik/izbrani-nasveti/ 

Pomen in vrednotenje vode v podjetjih je izjemnega pomena.  Vrednost vode je veliko večja, kot njena cena, zato se krepi zavedanje o tem, kako pomembna je voda za dom, podjetja, za preživetje, za počutje ljudi in na splošno za okolje ter njegovo ohranjanje.

V številnih podjetijh poraba in čiščenje vode predstavlja velik strošek, saj se voda med proizvodnim procesom ali storitvami onesnaži, zato jo moramo prečistiti preden jo spustimo v naravo. Vsak poslovni objekt potrebuje rešitev za čiščenje vode kot naprimer: lovlilnik olj za parkirišča ali maščobnik za odpadne vode iz gostinskih, turističnih in živilsko predelovalnih obratov. Odpadno vodo lahko zelo učinkovito prečistimo s profesionalno izdelano ROTO čistilno napravo. Industrijski in poslovni objekti potrebujejo tudi zalogo vode za požarne namene. Pravtako lahko z zbrano deževnico iz stehe objekta ali izvirsko vodo prihranimo pri stroških pitne vode. 

ROTO GROUP je vodilno podjetje na področju čiščenja odpadnih voda v Evropi. Skupaj z avstrijskimi sodelavci so v hčerinskem podjetju EKOLING na Jesenicah izdelali čistilne naprave za čiščenje industrijskih voda, kjer lahko vodo recikliramo in jo ponovno uporabimo za sanitarno vodo ali tehnološko vodo v proizvodnji. Imajo bogate izkušnje za čiščenje voda v živilsko predelovalni industriji, industriji pijač, vinarnah, klavnicah, mlekarnah, kemični, tekstilni, strojni in farmacevski industriji, papirnicah in čistilnicah. Več na www.ekoling.si in www.rotoECO.eu

ZELENA POSOJILA, ZELENA OBVEZNICA IN ZELENI PROJEKTI

Kaj je ključno pri izbiri čistilne naprave?

ROTO - kaj je kljucno pri izbiri cistilne naprave

V Sloveniji je zelo pestra ponudba čistilnih naprav različnih cenovnih in kakovostnih razredov. Prekmursko podjetje ROTO je pionir na področju čiščenja odpadnih voda, saj so prve čistilne naprave izdelali že leta 1998. Čistilne naprave so takrat prodajali predvsem v Avstrijo in Nemčijo. Ko je Slovenija vstopila v EU leta 2004, pa se je tudi pri nas začelo povpraševanje po tovrstvih izdelkih.

Investicije v sisteme za čiščenje vode so vzpodbudile različne subvencije, pa tudi vedno večja osveščenost prebivalcev. Po nekaj letih ROTO ni bil več edini proizvajalec malih čistilnih naprav v Sloveniji, saj so se začele pojavljati čistilne naprave iz uvoza različne kakovosti in cenovnih razredov. Trenutno je v Sloveniji okrog 23 ponudnikov čistilnih naprav in 5 proizvajalcev malih čistilnih naprav. Podjetje ROTO je edini, ki vse komponente razvije in izdela v Sloveniji, pravtako pa je tudi edini, ki nudi vse storitve kot so svetovanje na terenu, dostavo z avtodvigalom, vgradnjo, zagon, servis in vzdrževanje ter dobavo rezervnih delov še 20 let po dobavi. To ROTO uvršča med vodilne ponudnike sistemov za čiščenje vode od 2 do 2500 PE, v svoji ponudbi pa ima tudi 4 tehnologije čiščenja vode za različne objekte kot so stanovanjske hiše, naselja, turistični, poslovni in industrijski objekti. Roto svoje
izdelke izvaža v več kot 55 držav. Pravtako pa ima lastni laboratorij za analizo prečiščene vode in pri razvoju čistilnih naprav sodeluje s specializiranimi instituti ter komunalami.

Ključni kriteriji za ustrezno izbiro male čistilne naprave so zadostni volumen rezervoarja, ki mora biti vsaj 600 litrov na osebo oz. PE. Pomembni so tudi kakovostni materiali, naprimer debeline sten
rezervoarjev, ojačitvena rebra in kakovost izdelave. Vsaka čistilna naprava ima krmilnik, ventile in kompresor, ki pa naj ne bodo
nameščeni pod zemljo ampak v lepo izdelanih zunanjih omaricah, kar bo podaljšalo življenjsko dobo elektronskih delov in omogočalo enostavne dostop pri servisiranju. Čistilna naprava naj ima tudi ustrezne certifikate akreditiranega laboratorija, kar dokazuje da je bila uspešno preizkušena v različnih pogojih delovanja. Kot pri vseh strojnih napravah pa je zelo pomembno, da ima dobro organiziran servis in vzdrževanje.

Lastniki novogradenj na območjih kjer ne bo javne kanalizacije, se največkrat že v fazi pridobivanja gradbene dokumentacije odločajo o vgradnji čistilnih naprav. Pri tem jim v ROTU svetujemo glede izbire velikosti, tehnologije čiščenja in pozicije vgradnje. Pravtako sodelujemo z arhitekti in projektanti ter pomagamo pri izdelavi projektne dokumenatcije in pridobivanju subvecij, ki jih razpisujejo občine. Subvencij in vzpodbud je dovolj, pomembna pa je večja osveščenost pri izbiri ustrezne čistilne naprave, predvsem z vidika vzdrževanja. V podjetju ROTO se zavedamo, da je čistilna naprava stroj, ki je vgrajen v zemljo nekaj desetletij in le ob ustreznem vzdrževanju dovolj prečisti vodo. Zato bi morali tudi v Sloveniji, kot je praksa v tujini, ponudniki čistilnih naprav zagotavljati vzdrževanje in servis, ter s tem preprečili onasneževanje okolja ob morebitnem neustreznem delovanju čistilnih naprav.

Več na www.rotoECO.si

 

Roterra at CocaCola packaging factory

ROTO-RoTerra-at-cocacola-packaging-factory

Ta teden je ROTO v srbskem podjetju Energo PET vgradil tri rezervoarje nove generacije Roterra 60.000 L. Tovarna Energo PET izdeluje embalažo za podjetja kot so Jamnica, Pepsi, Cocacola, Dukat in številna druga. Zbiranje deževnice je najbolj tradicionalna in trajnostna metoda, s katero zmanjšamo porabo pitne vode v stanovanjskih in poslovnih objektih. Celotna zgradba podjetja Energo PET v Krnješevcih, Srbija zdaj zbira deževnico v polietilenskih rezervoarjih ROTO iz strehe in jo uporablja za namakanje in sanitarne namene. Rešitev s polietilenskimi rezervoarji se je izkazala za najbolj ekonomično in racionalno.

V Rotu se intenzivno ukvarjamo z varovanjem okolja, predvsem s čiščenjem onesnaženih voda in zmanjšanjem porabe pitne vode, kar omogoča prav zbiranje deževnice. Z našimi izdelki iz programa VODA lahko zagotovimo 100% samooskrbo z vodo v številnih objektih.

Več na ZBIRALNIKI DEŽEVNICE

Roterra 2450

30.000 – 65.000 L

Roterra 1400

2.200 – 3.300 L

Roterra 1800

3.500 – 6.000 L

Roterra 2300

8.000 – 16.000 L

Roterra 2300

22.000 – 30.000 L

Pametne čistilne naprave

ROTO roweb pametne cistilne naprave

V prejšnjem letu smo razvili pametno krmilno enoto za čistilne naprave, s katero lahko kjer koli in kadar koli spremljamo delovanje naprave, naročimo storitve servisa ali vzdrževanja, spremenimo načine delovanja, nadzorujemo porabo in dostopamo do tehnične dokumentacije.

Krmilje je na voljo za čistilne naprave EcoBox in Roclean.