Za zagotovitev čim bolj prijetne uporabniške izkušnje, mora ta spletna stran na vaš računalnik shraniti majhno količino informacij, t.i. piškotki. Piškotki med drugim služijo optimalnemu delovanju spletnega mesta in nam omogočajo nadaljnje izboljšave strani, da bi izboljšali vašo izkušnjo brskanja. Z uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Piškotke je možno je blokirati, še vedno boste lahko brskali po spletnem mestu, vendar vam nekatere njegove funkcije ne bodo na voljo.

Kaj je piškotek?

»Piškotek« je majhna podatkovna datoteka (datoteka podatkov, ki se izmenjujejo med strežnikom in stranko), ki se prenese s spletne strani na vaš računalnik, tablico ali mobilni telefon. Dostavi se lahko neposredno s spletnega mesta, ki ga obiščete (piškotki prve osebe) ali v sodelovanju in za potrebe spletne strani, ki jo obiščete od tretje osebe (piškotki iz tretja oseba). Piškotki običajno shranijo vaše nastavitve, nastavitve za spletno stran, kot je npr. želeni jezik ali podobne nastavitve.

Pozneje, ko znova odprete isto spletno stran, spletni brskalnik pošlje nazaj piškotke, ki pripadajo tej strani. To omogoča spletnemu mestu, da prikaže informacije, prilagojene vašim potrebam. Piškotki lahko shranijo širok nabor informacij, vključno z nekaterimi osebnimi podatki. Te informacije je mogoče shraniti le, če to dovolite – spletna mesta ne morejo dostopati do informacij, ki jim jih niste dali dostopa, in ne morejo dostopati do drugih datotek na vašem računalniku.

Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija, uključujući i dio osobnih informacija. Te informacije mogu biti spremljene jedino ukoliko Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im niste dali te ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Uporaba piškotkov na www.rotoeco.eu

Spletna stran www.rotoeco.eu uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ko uporabljate našo spletno stran, lahko prejmete tudi piškotek “tretje osebe”.

Spletna stran www.rotoeco.eu uporablja piškotke za spremljanje statistične obiskanosti spletnega mesta z namenom pridobivanja potrebnih informacij o uspešnosti spletnega mesta in uporablja tudi storitev tretje osebe, imenovano Google Analytics. Posebej poudarjamo, da lahko izklopite in prilagodite oglaševanje Google Analytics z »Upraviteljem nastavitev oglasov« (www.google.com/settings/ads).

Spletna stran www.rotoeco.eu prav tako uporablja orodje za poročanje o demografskih podatkih in zanimanjih Google Analytics za načrtovanje objave vsebine, ki ustreza vašim interesom, kjer lahko uporabimo podatke iz Googlovega oglaševanja na podlagi podatkov o zanimanju ali ciljnih skupinah tretjih oseb (npr. starost, spol in zanimanja) na Google Analytics.

Podrobne informacije tretjih oseb o tej storitvi, pa tudi zmožnost uporabnika, da prilagodi nastavitve piškotkov, ki so za to potrebne, so na voljo na www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Družabna omrežja

Družbena omrežja lahko na vaš računalnik namestijo tudi piškotke. To se zgodi na spletnih mestih, ki vam omogočajo prijavo in registracijo prek računov družbenih omrežij, ter če delite vsebino spletne strani na družbenih omrežjih (npr. preko gumba »Všeč mi je«). Poseben vpliv na vašo zasebnost se bo razlikoval od družbenega omrežja do družbenega omrežja in je odvisen od nastavitev zasebnosti, ki jih izberete v teh omrežjih. Kako upravljati te piškotke, lahko izveste na njihovi spletni strani.

Vrste piškotkov

Piškotki seje in trajni piškotki

Piškotki seje so začasni piškotki, ki potečejo, ko zapustite spletno mesto. Ti piškotki so potrebni za pravilno delovanje določenih aplikacij ali funkcionalnosti na tem spletnem mestu.

Trajni piškotki se uporabljajo za izboljšanje izkušnje naših uporabnikov (npr. zapomnitev podatkov za prijavo, zato vam jih ni treba vnašati vsakič, ko obiščete spletno stran). Ti piškotki ostanejo v datoteki piškotkov vašega brskalnika dolgo časa. To časovno obdobje bo odvisno od izbire nastavitev v vašem spletnem brskalniku. Trajni piškotki omogočajo prenos podatkov na spletni strežnik vsakič, ko obiščete spletno mesto.

Piškotki prve in tretje osebe

Lastni piškotki so piškotki, ki jih izda to spletno mesto. Ti piškotki se pogosto uporabljajo za pravilno delovanje spletne strani in za zapomnitev vaših preferenc na spletnem mestu.

Piškotki tretjih oseb so piškotki, ki jih nastavi drugo spletno mesto ali storitev, kot je npr. YouTube. Nimamo dostopa ali nadzora nad temi piškotki. Posvetujte se z ustreznimi pravilniki o zasebnosti teh tretjih oseb. Če se nahahate v Evropski uniji, lahko izveste več uporabi teh vrst piškotkov, na naslednji povezavi: http://www.youronlinechoices.eu/.

Potrebni so tudi drugi piškotki

Potrebni piškotki so potrebni za delovanje našega spletnega mesta in uporabo njegovih funkcij in/ali storitev. Omogočajo vam na primer navigacijo po spletnem mestu in možnost prijave na varna območja. Z uporabo te spletne strani samodejno soglašate z uporabo potrebnih piškotkov, brez katerih spletno mesto ne more delovati. To so piškotki PHPSESSID in piškotki _exp.

Piškotki uspešnosti zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo naše spletno mesto, na primer, katere strani obiskovalci najpogosteje obiščejo in ali s teh strani prejmejo sporočila o napakah. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki identificirajo obiskovalca. Vsi podatki, ki jih zbirajo ti piškotki, so anonimni. Uporabljajo se samo za izboljšanje delovanja te spletne strani.

Funkcionalni piškotki omogočajo našemu spletnemu mestu, da si zapomni izbire in prilagoditve, ki ste jih naredili med obiskom, ter zagotavljajo izboljšane osebne funkcije. Na primer, zapomnitev sprememb jezikovnih nastavitev ali nastavitev valute. Uporabljajo se lahko tudi za omogočanje tretjim osebam, da zagotovijo orodja za skupno rabo v družabnih omrežjih in si zapomnijo vaše prednostne storitve skupne rabe.

Tržni piškotki se uporabljajo za sledenje obiskovalcem prek spletnega mesta. Namen je prikazati oglase, ki so relevantni in zanimivi za posameznega uporabnika ter tako bolj dragoceni za tretje založnike in oglaševalce.

Piškotki, ki jih uporablja ta spletna stran:

Kako onemogočiti piškotke?

Če želite, lahko onemogočite shranjevanje piškotkov na vašem računalniku, vendar bi blokiranje vseh piškotkov lahko negativno vplivalo na uporabo številnih spletnih mest, vključno s tem. Nastavitve piškotkov lahko nadzirate in konfigurirate v vašem spletnem brskalniku. Če želite izbrisati ali onemogočiti piškotke na vašem računalniku, morate posodobiti nastavitve svojega internetnega brskalnika (za informacije o tem, kako izbrisati in onemogočiti piškotke, si oglejte brskalnik tako, da izberete meni za pomoč).

Poleg tega lahko nekatere ali vse piškotke sprejmete ali zavrnete tako, da prilagodite nastavitve brskalnika. Na naslednjih povezavah najdete informacije o spreminjanju nastavitev za nekatere najpogosteje uporabljene spletne brskalnike: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Apple Safari, Opera. Nekateri brskalniki vam omogočajo brskanje v »anonimnem« načinu, pri čemer omejujejo količino podatkov, shranjenih v vašem računalniku, in samodejno izbrišejo trajne piškotke, ki so nameščeni v vaši napravi, ko končate sejo brskanja. Obstaja tudi veliko aplikacij tretjih oseb, ki jih lahko dodate v svoj brskalnik, da blokirate ali upravljate piškotke. Prav tako lahko izbrišete piškotke, ki so bili predhodno nastavljeni v vašem brskalniku, tako da izberete možnost za brisanje zgodovine brskanja in vklopite možnost brisanja piškotkov.