Nekaj je v tem, da ste doma, medtem ko zunaj dežuje, zaradi česar se v notranjosti počutite bolj udobno in varno. Seveda se dežju ne morete izogniti, če morate v službo ali po otroke v šolo. A če imate možnost ostati doma lahko uživate v dežju ki udarja po oknih, medtem ko vi varno pospravljate.

 

Obveznostim se ni mogoče izogniti, vendar če ste nekam povabljeni in niste razpoloženi da bi šli ven, če se nebo odpre, je to odličen razlog, da ostanete tam, kjer ste. Padavine so tudi nekaj zelo kontemplativnega, saj za nekaj časa fizično spremenijo našo okolico in zlahka se izgubite v njihovi vodoravni meglici, ko padejo na tla. In to, da si vzamete nekaj časa za razmislek o stvareh, ni nikoli slabo.

 

To je bistvenega pomena za vaš vrt. Rastline in rože obožujejo dež. Po dežju bodo videti bolj bujne, zelene in čiste kot že dolgo ne. Hišna voda pomaga in naredi dovolj, da je vaš vrt v dobri kondiciji, vendar brez zadostne količine padavin vaše zelenje ne bi preživelo tako dolgo, kot preživi.

 

Vse je odvisno od kemije, saj ima zrak 78 % dušika, ki je bistvenega pomena za ohranjanje zelenega in živahnega videza vaših rastlin. Nitrati in amonij se dobijo s padavinami, korenine in listi pa jih z veseljem sprejmejo. Padavinska voda je tudi zelo bogata s kisikom, kar pogosto pomaga, ko je zemlja po nalivu zasičena. Pomembna rastlinska mikro hranila, kot so cink, mangan, baker in železo, so običajno zaklenjena v lokalni zemlji, vendar se sprostijo po obilnem deževju.

 

Deževnico lahko reciklirate in ponovno uporabite

 

Na dež pogosto gledamo kot na oviro v vsakdanjem življenju, saj nas premoči ali nam prepreči opravljanje določenih dejavnosti. Toda dež nas ne ovira le zato, da bi nas oviral, ampak je lahko ob pravilni uporabi koristen za naše vsakdanje življenje.

 

Če še nikoli niste slišali za zbiranje deževnice, gre za zajemanje, filtriranje, čiščenje in ponovno uporabo deževnice za potrebe doma. Namesto da bi deževnica odtekala s strehe vašega doma po žlebovih v odtok, jo lahko zbirate v rezervoarjih za vodo. V času okoljske ozaveščenosti je to odlična priložnost, da doma postanete bolj zeleni.

 

Glede na nameščeni sistem lahko zbrano deževnico uporabljate za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje stranišč in pranje oblačil. Ne samo to, s ponovno uporabo deževnice lahko znižate račune za vodo (če imate merilnik) in stroške odvajanja odpadne vode. Po začetni naložbi v domači sistem je ta popolnoma brezplačen in ponuja fantastične dolgoročne prihranke – in ne zahteva skoraj nobenega vzdrževanja.

 

Nižje temperature so dobre za kožo.

 

Pogosto slišimo, da lahko dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom škoduje naši koži in zdravju (in ne pozabite, da je sončenje pravzaprav posledica genetskih poškodb celic na zunanji plasti kože), vendar je pri hladnem vremenu ravno obratno.

 

Zmerno nizke temperature so lahko koristne za zdravje vaše kože, saj omejujejo krvne žile. Zaradi tega so manj nagnjene k otekanju in rdečici, saj se poveča pretok krvi. Poleg tega vaše telo pozimi proizvaja manj sebuma in olja, kar naj bi pomenilo, da imate manj izbruhov na koži.

 

V hladnejših mesecih leta pogosteje dežuje, zato lahko sprememba temperature ugodno vpliva na vašo polt. Seveda se izogibajte dolgotrajnemu bivanju na zelo nizkih temperaturah, saj lahko to izsuši vašo kožo, kar vodi do drugih zapletov.

 

Lahko opravite naslednje stvari.

 

Ena od pasti sodobnega življenja je, da so delovni dnevi zasedeni z obveznostmi, med vikendi pa nikoli ni dovolj časa, da bi opravili vse drugo. Življenje je lahko manično, a ko začne deževati, je skoraj tako, kot da bi mati narava pritisnila na gumb za pavzo, da se lahko osredotočimo na druge dejavnosti.

 

Ko dežuje, boste verjetno ostali v zaprtih prostorih, kar je odlična priložnost, da končno dokončate opravila “naredi sam”, ki vas mučijo že mesece, ali se bolj posvetite svojemu najljubšemu hobiju. Lahko pa to preprosto pomeni, da boste doma preživeli več kakovostnega časa s svojo drugo polovico in/ali otroki.

 

Če na deževen dan ostanete doma, se lahko sprostite in ne počnite ničesar ali pa izkoristite dodaten čas. Vse je odvisno od vaše osebnosti in trenutnega počutja, zato se ne počutite preveč krive, če se odločite, da se boste raje prepustili počitku.

Recommended Posts